Şu anda, Spiritüel Satanizm Akademi: Rünler Yazı Dizisi‘nin 1. yazısını görüntülüyorsunuz.
Bu bir Spiritüel Satanizm Orijinal İçeriğidir.
Rünleri anlamanın temeli, bu ilmin ne olduğunu bilmek ve derinliğini kavramakla başlar. Peki rünler nedir? Rün, yalnız eski bir Cermen alfabesindeki bir harf değildir. Bundan öte, her rünün kendi içerisinde saklı olan bir gücü vardır. Rünler, doğanın en büyük ve en küçük sırlarını barındırır ve bu sırların anahtarıdır. Elbette bir açıdan, onlar sırların bizzat kendisidir.
Kadim halkların hepsi rünlerin gücünün farkındaydı. Rün ilmi, Cermen dünyasında bildiğimiz en eski, başlatıcı bilgelik ve büyü geleneğinin önemli bir parçasıydı. Kadim Gotlar, İskandinavlar, Almanlar ve İngilizler; bilincinde oldukları bu gücü çeşitli şekillerde değerlendirdiler. Hatta rün ustaları, birbirleriyle bağlantılı olan güçlü bir lonca oluşturarak Kuzey Avrupa’nın tüm kabilelerine zanaatlarını öğrettiler. Bilgelik korundu ve nesilden nesile aktarılarak bize kadar ulaştı.
Rünler Nedir?
“Başlangıçta söz vardı.” — Thoth
Pek çok akademisyen için rünler, taş veya metal üzerine yazı yazmak için kullanılan sembollerden ibarettir. Hatta şu zamana kadar Cermen ataların yazısına oldukça az bir ilgi gösterilmiştir. Zira yeni yazı sistemlerine göre onlar, açıkça “kusurludur.” Oysa bu doğru değildir ve hiçbir zaman da olmamıştır.
Rünlerin, ruhaniyetten bağımsız bir şekilde ele alınması, onların gerçek özüne ulaşmayı imkansız kılar. Zira bu semboller, onları kullanan insanlar için dini ve büyüsel bir anlam ve önem taşıyordu. Spiritüel Satanistler olarak, rünler, bizim için çok daha geniş ve zengin bir anlam taşır. Kişinin rünler hakkında bilgelik kazanması, gelişimin vazgeçilmez bir gereğidir.
Kendi arzularımız doğrultusunda onların gücünü kullanarak hayatımızda değişiklikler yapabiliriz. Bu açıdan onları sadece “titretilen” bir şeyden öte, kutsal ve ciddiyetle yaklaşılması gereken doğanın sırları olarak ele almalıyız. Rünler nedir diyecek olursak, yolculuğunda henüz yeni olan birinin bu derinliği kavraması beklenemez. Bu, rünlerle etkileşime geçtikçe kişiye görünen ve onların saklı anlamlarını keşfetme arzusunda olan Spiritüel Satanistlerin elde edebileceği, çok değerli bir birikimdir.
Her rünün, onu özel kılan 3 ana noktası vardır, bunlar şunlardır:
- Biçim: Rünün ideografik ve fonetik değeri.
- Fikir: Rünün sembolik olarak içeriği.
- Sayı: Rünün dinamizmi ve diğer rünlerle ilişkisi.
Rünlerin Kökeni, Rünlerin Tarihi
Rünik biçimleri daha tarihsel bir bağlamda inceleyecek olursak, onların Bronz Çağı’na kadar uzandıklarını görebiliriz. O dönemdeki rahip ve büyücülerin zihinlerinde canlandırdıkları dini ve büyüsel öğretilerin soyut grafik ifadeleri şeklinde tasarladıkları semboller, daha sonraları kutsal işaretler olarak ortaya çıkmıştır. Bu semboller, zamanla kutsal kabul edilerek kullanılmıştır. İskandinavya’nın en eski kaya oymalarında bu şekillere bolca rastlanır. Bu açıdan rünlerin kökeni, insanoğlunun sandığımızdan daha da derin ve ilkel yapısına uzanmaktadır.
Bu sembollerin iç yapısı, sıralamaları, adlandırılmaları ve sembolik anlamları, genel olarak diğer milletlerle olan etkileşimlerden etkilenmemiştir. Bu faktörleri yöneten büyülü bir derin yapı vardır. Cermen kültürünün rahipleri ve büyücüleri, bu yapıyı çok iyi bilerek rünik ideolojiyi önceden var olan kanallar aracılığıyla kabile sınırları ötesine aktarmışlardır. Bu sayede, birkaç yüzyıl boyunca birçok kabile sınırını aşan rünik sistem, daha önce de bahsettiğimiz gibi kadim rün ustaları tarafından oluşturulan lonca sayesinde yüksek bir iç bütünlük korumuştur.
Buna rağmen günümüzde rünler ve rünlerin titreşimleri hakkında sahip olduğumuz bilgi, 100% korunamadığı veya düşman tarafından yok edildiği için tam veya kesin değildir. Belirttiğimiz gibi, rünlerin gerçek doğasını ve gizli sırlarını keşfetmek isteyenleriniz, onlarla etkileşime geçmeli ve onlarla deneyim kazanmalıdır. Unutulmamalıdır ki, rünlerin tarihi hakkında verilen bilgi, yalnızca geçmişe ışık tutan bir kültür, bir bilgi birikimi olarak görülmeli ancak mutlak doğru kabul edilmemelidir.
Mitolojide Rünler
İskandinav mitolojisinde Odin, ki Şeytan’ın isimlerinden biridir, bilginin ve bilgeliğin arayışında olan fedakâr bir Tanrıdır. Onun en çok dikkat çeken özelliklerinden biri de tek gözünün olmasıdır. Bir gözünü, bilgelik uğrunda feda etmiştir. Mitolojiler, esasen alegorilerdir. Odin’in rünleri keşfi ise, her şeyden öte, yaşamın gizemlerini anlamak için söndürülemez susuzluğunun bir başka örneğidir.
Odin kendini Yggdrasil’in bir dalına astı, mızrağıyla kendini deldi ve aşağıdaki gölgeli sulara doğru baktı. Diğer tanrılardan herhangi birinin ona en ufak bir yardımda bulunmasını, hatta bir yudum su bile vermesini yasakladı. Ve aşağıya baktı, aşağıya baktı ve rünlere seslendi.
Bu durumda, yaşayanları ölümden ayıran uçurumda, en az dokuz gün ve gece boyunca hayatta kaldı. Dokuzuncu gecenin sonunda, nihayetinde derinliklerdeki şekilleri algıladı, yani rünleri. Onun fedakârlığını kabul etmişlerdi. Ve ona sadece biçimlerini değil, aynı zamanda içlerinde yatan sırları da açığa vurarak kendilerini gösterdiler.
Odin, rünik gizemlere tam olarak inisiye olan ilk varlıktır; bu yüzden, rün bilgeliğini ilk olarak doğrudan kaynağından çıkarmış ve kendi varlığında diğer varlıklara iletilebilecek şekilde formüle etmiştir.
Sonra döllendim ve bilge oldum,
Gerçekten büyüdüm ve geliştim.
Bir kelimeden bir kelimeye yönlendirildim,
Bir işten bir işe yönlendirildim.
Rünleri nasıl kullanacağı bilgisiyle donandığında Odin, evrendeki en güçlü varlıklardan biri haline gelir. Duygusal ve bedensel yaraları iyileştirebilir, düşmanlarını bağlayıp silahlarını değersiz hale getirebilir, kendisini kısıtlamalardan kurtarabilir, yangınları söndürebilir, kötü niyetli büyü uygulayıcılarını açığa çıkarıp kovabilir, savaşta arkadaşlarını koruyabilir, ölüleri uyandırabilir, sevgiliyi kazanıp elinde tutabilir ve bunlar gibi daha birçok şey için gerekli ilahileri öğrenir.
Kaynaklar
Thorsson, Edred. Futhark, a Handbook Of Rune Magic. Samuel Weiser, Inc., 1984.
List, Guido V. The Secret of the Runes. Inner Traditions, 1988.
“Paganism: Part XI – The Esoteric Runes.” Burzum, www.burzum.org/eng/library/paganism11.shtml.
“Odin’s Discovery Of The Runes.” Norse Mythology, norse-mythology.org/tales/odins-discovery-of-the-runes/.
“Rúnatal.” Old Norse for Beginners, notendur.hi.is/haukurth/norse/reader/runatal.html.
“Runology.” The Rune-Gild Europe, rune-gild-europe.org/runes/runology/.
“Meaning.” The Rune-Gild Europe, rune-gild-europe.org/runes/meaning/.
“About the Runic Kabalah.” Joy of Satan, satanslibrary.org/666BlackSun/Runic_Kabalah.html.
Kapak: Peter Nicolai Arbo, The Wild Hunt of Odin.