(Bu yazı, JoS Türkiye forumlarından EA666 tarafından yazılmıştır.)
Astrolojiye Giriş
Astroloji, her doğumun evrendeki gök cisimlerinin temsil ettiği enerjilerle uyumlu olarak gök cisimlerinin ve soyut noktaların doğan o şeyin enerjisini betimlediğine inanan ve bunun üzerine çalışan bir ilimdir. Bu doğumlar yalnızca insan olmak zorunda değil; bir hayvan, bir iş, bir büyü çalışması, bir karar, bir imza gibi aslında doğan, yaratılan her enerji için geçerlidir.
Yüksek Rahibe Maxine’in Azazel’in Astroloji Bilgeliği sayfasında çok güzel bilgiler var ancak şimdi bunlardan faydalanmak ve bu bilgileri kullanarak harita yorumlamak için bilgisi olmayanlara en temel bilgileri vereceğim.
Öncelikle gezegenleri anlamakla başlayalım basitçe. Gezegenler olayları temsil eder, aksiyonu veren göstergeler bunlardır. “Ne” oluyor diye görmek için bunlara bakarız. Burçlar ise “nasıl” oluyor, ne şekilde gerçekleşiyor aksiyon bunu gösterir. Evlerse bu olayların “nerede” olduğunu gösterecektir; nerede, hayatın hangi alanında. Bütün bu göstergelerin anlamı zaten sitemizde mevcut olduğu için tekrar bunları anlatmaya gerek yok.
Örnek olarak Adolf Hitler’in haritasını alalım. Bu gördüğünüz harita bir Mevsimsel Zodyak haritasıdır ve Placidus ev sistemiyle açılmıştır.
1’den 12’ye kadar devam eden bölümler ev göstergeleridir. Evlerin içine gezegenler ve Ay Düğümleri gibi soyut bazı noktalar yerleşiyor. Bu gezegenler (tekrar tekrar “ve soyut noktalar” diyerek uzatmayacağım) birbiriyle açı yapıyor gördüğünüz gibi. Bu açılar olay yaratır. Hem psikolojik hem enerjisel hem de fiziksel olaylar. Bir gezegenin konumunu tek başına yorumladığınızda haritayı anlayamazsınız. Örneğin Güneş bir doğum haritasında en basitinden bilinçli kişiliktir, karakterdir. Güneş’in Boğa’ya ve 7. eve yerleşmesi tek başına hiçbir anlam ifade etmez. Merkür ile, Ay ile, Neptün ile, Jüpiter ile açı yapmış ve o gezegenlerle iletişim kurmuş aslında. Güneş bu şekilde konuşur. Burada karakteri zenginleştiren şey açılardır. O açı yaptığı gezegenlerin de bir ev yerleşimi, burç yerleşimi, başka gezegenlerle açıları var gördüğünüz gibi. Bütün bunlar bir bütün olarak yorumlanır. Yani Güneş, Ay’a açı yapmış değil; 0 derece Boğa’daki ve 7. evdeki Güneş, 6 derece Oğlak’taki ve 3. evdeki Ay’a açı yapmış demeliyiz.
Derecelerin de dikkate alınması gerektiğini ve sitede derecelerle alakalı ayrıca bilgi verildiğini unutmayın. Çünkü derecelerin hem kendine ait bir doğası vardır hem dekanlar açısından önemlidir hem de sabit yıldızlarla olan kavuşumları derecelere bakarak tespit ederiz.
Haritayı 12 ayrı parçaya bölen ev çizgilerini görüyorsunuz. Aralarında 4 tane kısa; daha doğrusu 2 tane uzun kalın siyah çizgi var. Bu kalın siyahla gösterilmiş, yani aslında vurgulanmış çizgilerin yanında AC, IC, DC, MC yazıyor. AC aynı zamanda ASC olarak geçer. DC ise DSC olarak geçer zaman zaman. Bu çizgiler Placidus ev sisteminde 1. evi, 4. evi, 7. evi ve 10. evi başlatır. Haritanın dört temel ayağıdır; haritayı bu noktalar taşımaktadır; ve siz bunları taşıyıcı kolonlar olarak düşünebilirsiniz.
Bu çizgiler örneğin Whole Sign ev sisteminde bu evlerin başlatıcısı değildir. Mesela ASC çizgisi1. ev veya çevresindeki başka bir evin herhangi bir yerine düşebilir. Bu gördüğünüz kalın siyah çizgiler 4 tane ama aslında 2 tane olarak düşünülmelidir. Çünkü tek bir çizgiye aks denir ve bir aks dualitenin göstergesidir.
AC/ASC/Ascendant/Yükselen: Ruhun yeni bedeninde nefes bulduğu anda doğudan yükselen burç. Kişinin imajı, sağlığı, bedeni. DC/DSC/Descendant/Alçalan: ASC noktasının tam karşı noktası. Başka kişileri ve kişinin onlarla ilişkilerini temsil eden nokta. IC/Imum Coeli/Nadir/Ayakucu/Dip Nokta: Kişi doğduğu anda haritadaki en dip nokta. Kişinin soyu, genetiği, iç dünyası, evi, ailesi, mahremi.MC/Medium Coeli/Midheaven/Başucu/Tepe Noktası: IC çizgisinin tam karşısı; haritadaki en zirve nokta. Kişinin kendini gerçekleştirdiği yer. Toplumsal kimlik; kariyer; medeni durum.
Doğum haritalarındaki en önemli şeylerden ve ilk bakılması gereken şeylerden biri o haritanın gündüz haritası mı gece haritası mı olduğudur. Gezegenlerin kendini ifade etme biçimleri gece ve gündüze göre farklılık gösterir. Ay fazı aynı şekilde ilk bakılması gerekenlerdendir. Haritadaki gezegen yoğunluğu önemlidir; haritanın üstüne mi altına mı, sağına mı soluna mı toplanmışlar bakılmalıdır. Günümüzde kullanılan haritalarda üst taraf kuzey değil güney bölgedir; sol taraf ise batı değil doğudur. Elementler ve nitelikler dediğimiz kategoriler yine en temel konudur astrolojide. Bütün bunları öğrenerek işe başlamalıyız. Göstereceğim tabloları inceleyiniz.
Elementler: Ateş, Toprak, Hava, Su
Nitelikler: Öncü, Sabit, Değişken
Eril burçlar: Ateş ve Hava grupları
Dişil burçlar: Su ve Toprak grupları
Öncü niteliği başlatan enerjidir ve mevsimlerin giriş noktasıdır. İlk Öncü olan Koç noktası Ostara olarak kutladığımız İlkbahar Ekinoksunun başlatıcısıdır. İkinci Öncü olan Yengeç noktası Litha olarak kutladığımız Yaz Gündönümünün başlatıcısıdır. Üçüncü Öncü olan Terazi noktası Mabon olarak kutladığımız Sonbahar Ekinoksunun başlatıcısıdır. Dördüncü Öncü olan Oğlak noktası Yule olarak kutladığımız Kış Gündönümünün başlatıcısıdır.
Sabit niteliği koruyan, kalıcılık veren, sağlamlık, somutluk veren enerjidir. Diğer dört bayram, Sabit nitelik burçlarıyla başlamaktadır. Boğa Beltane; Aslan Lammas/Lughnasadh; Akrep Samhain; Kova Imbolc. Mevsimlerin aslı bu burçlarda hissedilir.
Değişken niteliği ise geçiş, adaptasyon, değişim enerjisi taşır. Mevsimlerin geçişlerini temsil eder.
Son olarak akslar dualiteyi temsil eder dedik. Bu 12 ev içinde her 6 ev karşıt akstaki burç ve ev ile tamamlanır. Doğal yöneticilikleriyle birlikte:
1. ev/Koç – 7. ev/Terazi: Ben, sen. İlişkiler.
2. ev/Boğa – 8. ev/Akrep: Benim olan, senin olan. Maddi, manevi.
3. ev/İkizler – 9. ev/Yay: İletişim; eğitim; bilgi; yolculuk.
4. ev/Yengeç – 10. ev/Oğlak: Kişinin kökü; kişinin dalları.
5. ev/Aslan – 11. ev/Kova: Yaratıcılık, üretmek; parlamak; kendini ortaya koymak.
6. ev/Başak – 12. ev/Balık: Hizmet; sağlık; emek; dünyevi hayat ve ruhaniyet.